Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Παρασκευη προζυμιου

Βεβαια για να κανει κανεις ψωμι θα πρεπει να εχει προζυμι, για την μαγια δεν το συζητω δεν κρατα καθολου το ψωμι και πρεπει καθε μερα να φτιαχνεις καινουργιο. Λοιπον αυτο θα μας παρει τρεις μερες για να γινει, απο τρια λεπτα την ημερα. Την πρωτη μερα βαζουμε σε ενα μπολακι μια κουταλια αλευρι, σκληρο-μαλακο δεν εχει σημασια, και ριχνουμε νερο ανευ χλωριου μεχρι να γινει ενα κανονικο ευπλαστο ζυμαρακι. Μετα το αφηνουμε σε μια ησυχη γωνια, ελαφρος σκεπασμενο, ουτε πολυ ζεστη ουτε και κρυα. Την αλλη μερα προσθετουμε παλι μια κουταλια αλευρι και οσο νερακι ωστε να εχουμε ενα ευπλαστο ζυμαρακι και το αφηνουμε στην γνωστη γωνια. Το κανουμε και την τριτη μερα και λογικα την τεταρτη θα πρεπει να δουμε να αρχισει να φουσκωνει ή να εχει καποιες φυσαλιδες, υπαρχει περιπτωση βεβαια να χρειαστει και αλλη μια μερα. Η μυρωδια του θα πρεπει να ειναι μια ευχαριστη μυρωδια ζυμης και οχι να μυριζει ασκημα. Μπορουμε να κανουμε ψωμι μετα απο αυτο αλλα να ξερετε οτι θελει δυο τρια ζυμωματα για να γινει καλο στην ωσμη και να ειναι δυνατο και να φουσκωνει. Μολις θα κρατατε λιγο απο την ζυμη, πριν απο το αλατι, μπορειται να την αφησετε εξω για καμια δεκαρια ωρες αν θελετε να εχει αυτην την ξυνιλα που εχουν πολλα ψωμια με προζυμι, αλλιως θα ειναι σαν ψωμι μαγιας, αλλοι το προτιμουν ετσι και αλλοι αλλιως. Οπως και να εχει μετα θελει ψυγειο μεχρι να  ξαναχρησιμοποιηθει απλα σκεπασμενο με κατι. Καλη επιτυχια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου